Het Absolutely Free Festival (Genk) houdt van muziek: evident voor een in het genre vernieuwend én verrassend festival. Maar AFF is als sociaal geëngageerde organisatie tegelijk ook bijzonder gesteld op ‘mensen’, en zal dat in 2019 nadrukkelijk in de verf zetten.
Met het nieuwe project ‘nAFFt’ gaat de festivalorganisatie via kleine én grotere laagdrempelige initiatieven extra energie geven aan verschillende groepen jongeren die ruggensteun kunnen gebruiken. AFF gelooft in de kwaliteiten van deze (kwetsbare) jongeren en wilt die samen met hen verder ontwikkelen in de aangename schaduw van een vooruitstrevende culturele organisatie. Met dit unieke initiatief wil AFF bovendien tegengas geven aan de verruwing van de maatschappij én tegelijkertijd de eigen festivalorganisatie verder verankeren. Met de eigen gemotiveerde ploeg, door de hulp van meerdere overtuigde partnerorganisaties en de ondersteuning van coöperatie Cera, maar vooral dankzij de inzet van deze groep geëngageerde jongeren moet 2019 uitmonden in een meer dan geslaagde festivaleditie.
- ‘Chocolate salty balls’ (Isaac Hayes/South Park Chef). Jawel, lekker eten resulteert doorgaans in een lichamelijke én mentale opkikker. Niet alleen voor de hongerige die gevoed wordt, maar meestal ook voor de kok-van-dienst die hartelijke bedankjes in ontvangst mag nemen. Daarom zet AFF samen met Bethanië – centrum voor kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele problemen – een kookproject op. De jongeren zullen samen met hun begeleiders de maaltijden voor tientallen crewleden bedenken, koken én serveren. Zo leren ze vaardigheden aan én kunnen ze hun ervaring afkruiden met een dosis (zelf)respect. Dit project kadert in het LAB&P (Leer- en Arbeidscentrum Bethanië en Partners). Zij brengen jongeren die geen aansluiting meer vinden bij het ‘normale’ school/opleidingscircuit samen in een leer- en ervaringswereld vol initiatief, samenwerking en zelfstandigheid. Zo kunnen ze (her)ontdekken wat ze zelf zijn en willen.
- ‘Workin’ in the coal mine. Goin’ down, down, down’ (Lee Dorsey). Al een aantal zomers integreert AFF tienerjongens met een thuisproblematiek in de festivalwerking. Tijdens de wekenlange op- en afbouw draaien deze stevige kerels volwaardig mee, hebben ze een zinvolle tijdsbesteding, leren ze samenwerken én uiteindelijk ook verantwoordelijkheid nemen. In 2019 zal dit project nog uitgediept worden. Ook niet-begeleide jongeren zijn welkom en kunnen zich nog altijd aanmelden voor een fijne groepservaring.
- ‘My whole thing is to inspire, to better people, to better myself forever in this thing we call rap, this thing we call hip hop’. Het zijn de inspirerende woorden van het Amerikaanse rapwonder Kendrick Lamar, maar ze zouden ook kunnen slaan op het bijzondere samenwerkingsproject dat AFF de volgende weken laat ontspruiten. AFF zet eenhiphoptraject op met jongeren uit de Genkse wijken, met als einddoel een rapshow op het festival. De jongeren krijgen onderweg, tijdens oefensessies, de fijnste kneepjes aangereikt door ervaren rapper én filantroop Alberto Mazzoni van Onze Zaak. Op het AFF-festivalpodium wordt dit Genkse Goud versterkt door het groovende WZA, het nieuwe bijzondere geesteskind van Wouter Souvereyns van Warhola en Polaroid Fiction. Het is nu al uitkijken naar de knappe show van AFFe BARS x WZA.
- ‘Let me in, immigration man. Can I cross the line and pray. I can stay another day’ (Crosby, Nash). AFF start een ambitieus duurzaam project voor jonge vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers. Ze worden vanuit de festivalorganisatie begeleid, gecoacht en krijgen de nodige opleidingen. Zo maken ze kennis met vrijwilligerswerk en verwerven ze de competenties die ze nodig hebben als festivalvrijwilliger. Met die bagage gaan de jongeren en hun AFF-coaches/vertrouwenspersonen het hele jaar aan de slag tijdens festivals en evenementen. Insteek: een vlottere en diepgaandere integratie. De nieuwkomers kunnen tijdens dit unieke traject een netwerk uitbouwen, krijgen extra oefenkansen Nederlands en bouwen diepgaande vriendschappen uit.
- ‘We’re the girls who work nine to five for a paycheck, are strong enough to bear the children then get back to business’ (Beyoncé). Meisjes aan de macht. AFF staat voor gelijke kansen, voor jongens én voor meisjes. Daarom zet AFF een weerbaarheidstraject op voor jongedames. Onder leiding van specialisten zullen de jonge vrouwen leren hoe ze op een positieve manier grenzen kunnen stellen, hoe ze zichtbaarder worden en zich assertiever kunnen opstellen. Eindproject is de rol die deze dames tijdens het Absolutely Free Festival zullen opnemen als volwaardige steward.