Muziekorganisatie AFF en jongerencultuurhuis De Serre krijgen er de ruimte om te bouwen aan een nieuw – en vernieuwend – centrum voor jongeren en muziek. De stad Hasselt en hogeschool PXL ondersteunen deze nieuwe creatieve broedplaats, die Hasselt in de toekomst weer een steviger plek geeft in het Vlaamse muzieklandschap.
Het cultuurlandschap in Limburg kreeg de laatste jaren klappen. Toen Muziekodroom in 2022 abrupt de deuren sloot, verdween de laatste structurele popmuziekwerking en muziekclub in Limburg. Ook jongeren krijgen in 2024 nog te weinig ruimte om zich te ontwikkelen. “Sinds het sluiten van de Muziekodroom zijn de noden en wensen op het vlak van jeugd en cultuur ook geëvolueerd”, zegt schepen voor cultuur Nele Kelchtermans.
Daarom wordt er op de locatie in Bootstraat 9 aan Quartier Canal nu een nieuw verhaal geschreven. Daarvoor stelde de stad Hasselt organisaties AFF en De Serre aan. Samen bouwen beide organisaties via de vzw Bootstraat 9 vanaf februari op eigen houtje aan een creatief centrum voor jongeren en voor cultuur. Een vernieuwende plek waar dus niet alleen het podium centraal staat, maar ook plaats is voor talentenontwikkeling en ontmoeting tussen jongeren. “Zo’n creatieve broedplaats, waar jongerencultuur en popcultuur in eenzelfde huis zitten, is uniek in het Vlaamse landschap”, weet schepen Kelchtermans. “Zowel op het vlak van jeugdwerking als in het concertlandschap. Want het talent dat zichzelf kan ontwikkelen via De Serre, kan zo doorgroeien naar het podium dat AFF aanbiedt. Via die kruisbestuiving willen we weer pionier worden op het vlak van cultuur.”
Expertise
“Beide organisaties hebben daar de nodige expertise in”, zegt schepen van Jeugd Habib El Ouakili. “De Serre is in onze stad dé creatieve en jeugdige hotspot, waar iedereen welkom is. Eerst op het Groenplein, en momenteel nog in de Dokter-Willemsstraat. AFF heeft een nu nomadische muziekwerking, met naast het Absolutely Free Festival in Genk ook concertreeksen zoals AFFectie. Beide organisaties doen dat met ondersteuning van de Vlaamse overheid.
“Met AFF zijn we intussen al lang meer dan een zomermuziekfestival. Zo organiseren we ook de Limburgse poot van Sound Track, een podium- en kansenparcours voor muzikaal talent”, zegt Lennart Janssen, coördinator van AFF. “Daarom zijn we op zoek naar een vaste honk. Door ons te verankeren in de Bootstraat, kunnen we gestaag gaan bouwen aan een nieuwe muziekclubwerking in Hasselt. Die werking moet op termijn weer stevig genoeg worden om structurele ondersteuning te krijgen via Vlaamse cultuurmiddelen.”
Bruisend nachtleven
Ook Ruben Vanschoonbeek, artistiek coördinator van De Serre, kijkt uit naar de nieuwe locatie in de Bootstraat. “De Serre is vijf jaar geleden ontstaan vanuit het idee om leegstand in Hasselt een invulling te geven. Want die vrije ruimte geef je het best aan jonge, creatieve mensen die er hun ding kunnen doen en zich zo kunnen ontwikkelen. Voortaan bieden we die letterlijke en figuurlijke ruimte aan in het gebouw in de Bootstraat. Een ontmoetingsplaats waar ze kunnen leren, creëren en organiseren. Bovendien komen we zo tegemoet aan vragen van de jeugd zelf. Want op deze locatie hebben we meer plaats voor een bruisend, vernieuwend nachtleven in Hasselt uit te bouwen.”
Beide organisaties gaan vanaf februari 2024 aan de slag in de Bootstraat. De werking van De Serre verhuist stapsgewijs naar de nieuwe locatie, tegen het najaar is de verhuizing definitief. AFF organiseert al enkele concerten in het voorjaar.
Cultuur duurzaam verankeren
De stad Hasselt en hogeschool PXL zorgen voor de financiële en facilitaire ondersteuning.
Hogeschool PXL is met PXL-Music niet enkel een buur en erfpachthouder, maar richt haar blik op de toekomst. De opleiding ondersteunde met hart en ziel de opstart van deze nieuwe werking. ”Onderwijs en onderzoek in co-creatie met het werkveld – zowel nationaal als internationaal – is een maatschappelijke noodzaak”, zegt algemeen directeur Ben Lambrechts. “Met een nieuwe werking op de site krijgen onze studenten de mogelijkheid om al vroeg in hun opleiding in contact te komen met hun latere beroepspraktijk. Door de verwevenheid tussen Bootstraat en PXL Music creëren we nog meer mogelijkheden voor talentontwikkeling, podiumkansen, creatief ondernemerschap en tewerkstelling. Het wordt een katalysator die de nieuwe werking een bovenlokale, en zelfs internationale, uitstraling zal geven.”
De stad voorziet de komende twee jaar 250.000 euro voor het vrijwaren van de locatie. “Zo worden stapsgewijs de fundamenten gelegd voor een duurzame, breed gedragen werking die relevante spelers kan verbinden. Want het is wel echt de bedoeling dat AFF en De Serre deze plek verankeren in het brede cultuuraanbod. Als provinciehoofdstad met bakken talent van eigen bodem moet dat een evidentie zijn”, zegt burgemeester Steven Vandeput. “Zo zetten we Hasselt nog meer op de kaart als plaats waar je in Limburg, Vlaanderen en de Euregio kan komen proeven van muzikaal talent.”